tr

Halı Saha Yapımı ve Maliyeti

Halı Saha Yapımı ve Maliyeti

Halı saha yapımı ve maliyeti halı sahanın pek çok durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Açık ya da kapalı halı saha tercihi, granül türü, suni çim halı seçimi, aydınlatmanın LED ya da normal aydınlatma şeklin olması gibi durumlar fiyatlar üzerinde doğrudan belirleyicidir. Halı sahaların yapım sürecinde farklı işlemlerin uygulanması da bu duruma örnek verilebilir.

Halı saha maçları Türkiye’de insanların ortak alanda en fazla yaptığı sporların başında gelmektedir. Bu nedenle halı saha kurmak yüksek potansiyelli iş fikirleri arasında yer almaktadır. Halı saha açmak yüksek sermaye gerektireceğinden bu konuda yatırımcılardan ya da yüksek sermayeye sahip girişimcilerden destek alınabilmektedir.

Halı Saha Yapımı

Halı saha yapımı

Halı saha kurulumu ve halı saha yapımı halı sahanın çeşidine göre şekillenen bir işlemdir. Farklı çeşitlerde halı sahalar yer alsa da en çok tercih edilen halı sahalar;

  • Kapalı halı saha,
  • Açık halı saha’dır.

Kapalı sahalar üzerinin farklı materyallerle örtüldüğü kışında rahatlıkla spor yapılabilen sahaları ifade etmektedir. Açık halı sahalar ise üzeri açık olan ve kışın hava şartları sebebiyle spor yapmaya elverişli olmayan saha çeşididir. Halı saha yapımı ve maliyeti üzerinde bu iki halı saha çeşidinin de önemi oldukça büyüktür.

Kapalı Halı Saha Yapımı

Halı saha çeşitleri arasında yer alan kapalı halı saha yapımı 5 aşama şeklinde uygulanmaktadır.

  • Halı sahanın alt yapı çalışmalarının tamamlanması,
  • Sahanın kapatılması için gerekli çalışmalar,
  • Sahanın suni çim ile kaplanma işleminin yapılması,
  • Halı sahanın üstünün tamamen kapatılması çalışmaları,
  • Saha çizgilerinin çizilmesi, kalelerin ve diğer ekipmanların sahaya yerleştirilmesi,
  • Aydınlatma sistemlerinin kurulması,

Açık Halı Saha Yapımı

Kapalı halı sahalarda olduğu gibi açık halı sahalarının yapımı da belirli aşamalar dahilinde gerçekleşmektedir. Açık halı sahalar tavanı file kaplı olup yanları tel örgü ile kapatılış şekildedir. Sahanın zemininde ise üçüncü nesil çim halı kullanımı yapılmaktadır. Halı saha yapımında ölçüler değişiklik gösterse de 20 x 40 m ve 30 x 50 m arasındaki ölçüler yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Altyapı çalışmalarının yapılması,
  • Halı sahanın çevre demiri ve tel örgü işlerinin uygulanması,
  • Suni çim halı uygulamasının yapılması,

Halı Saha Yapımı Aşamaları

Halı saha yapımı için bazı aşamaların sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu aşamalar uygulanırken bazı kurumlar tarafından istenen belgeler de eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.

Projenin Hazırlanması Aşaması

Halı saha yapımı için ilk olarak 3D projelerinin hazırlanması gerekir. Hazırlanan projelerle birlikte belediyelere başvurularak izin belgesinin alınması gerekmektedir.

Altyapının Hazır Hale Getırılmesı

Belediyelerden izin alınmasının ardından sıradaki iş altyapının hazırlanma aşaması olmaktadır. Halı saha yapılacak olan alan iş makineleri ile düzeltilerek beton dökümü yapılır. Zeminin sağlamlığı açısından mühendisler tarafından gereken beton miktarının belirlenmesi gerekir.

Demir Konstrüksiyonun Kurulması

Halı sahanın hazır hale getirilmesinin ardından demir konstrüksiyonların kurulması gerekmektedir. Genel olarak yeşil renge boyanan demirlerin uzunluğu en az 6 metre olmalıdır. Buna ek olarak kapalı halı sahalarda demir konstrüksiyona branda serimi yapılmaktadır.

Tel Örgü Giydirilmesi

Halı saha sonraki aşama demirlere tel örgü giydirme ve tavana ağ kurulumu yapmaktır. Giydirilen tel örgüler topun geçişini engellemeli fakat görüş mesafesini ciddi şekilde etkilememelidir.

Aydınlatmaların Yapılması

Halı sahalar aydınlatmaların önemi oldukça büyüktür. Bunun için farklı seçenekler olsa da genel olarak LED aydınlatmalar önerilmektedir.

Suni Çim Uygulanması

Halı sahaların olmazsa olması suni çimlerdir. Farklı kalitelerde satışa sunulan suni çimler genel olarak 55 mm kalınlığına sahip monofilament iplikte üretilmektedir. Kaliteli suni çim tercihi uzun süre kullanım için oldukça idealdir.

Sosyal Tesis Kurulumu

Her halı sahada mutlaka sosyal tesis bulunmaktadır. Sosyal tesislerin içerisinde lavabolar, banyolar, soyunma odaları, müdüriyet ve cafe yer almaktadır.

Çevre Düzenlemelerinin Yapılması

Halı sahanın şehirden uzak olması durumunda araç park alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer yandan halı sahanın etrafının görsel olarak da düzenlenmesi gerekmektedir.

Halı Saha Maliyeti

Halı saha yapımı ve maliyeti hesaplarının tam anlamıyla gerçekleştirilebilmesi için bazı isteklerin en baştan belirlenmiş olması gerekir. Bunun yanında sahanın boyutuna bağlı harcanacak olan malzemenin belirlenmesi, zemin sağlamlığının test edilmesi adına gerekli kontrollerin yapılması, bu aşamada kullanılacak malzemelerin miktarı ve kalitesi halı saha maliyetini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.

Halı saha yapımı ve maliyeti üzerinde etkili olan bir diğer etken sahada kullanılacak olan suni çim halıdır. Çim halının sıklığı, hav boyu, omurgalı olması gibi etkenler maliyetler suni çim maliyetlerini doğrudan etkilemektedir. Halı saha aydınlatmalarında LED ışık kullanımının maliyeti diğer aydınlatma çeşitlerine göre oldukça fazladır. Fakat kısa süre içerisinde kendini amorti edecektir.

Halı saha yapımı işlemine başlamadan önce tüm detayların sürecin başında en ince ayrıntısına kadar konuşulması gerekmektedir. Bu aşamada halı saha kurmak için bazı belgelerin hazırlanarak gerekli başvuru işlemlerinin de tamamlanmış olması gerekmektedir.

Halı Saha Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Halı saha kurarken süreç resmi prosedürler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.

  • 2 adet fotoğraf, şirket işletmesi olması durumunda gerek olmayacaktır.
  • Adli sicil kaydı belgesi,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İkametgah belgesi,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydın yapıldığına dair belge,
  • İşletici kimlik bildirme belgesi fotokopisi,
  • Vergi levhası fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri fotokopisi,
  • Tapu ve yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
  • Oda sicil tasdiknamesi ve oda faaliyet belgesi fotokopisi,
  • İşyeri krokisi,
  • Kira sözleşmesi,
  • İtfaiye uygunluk raporu,
  • Kayıt sistemi ve güvenlik kameraları bulunmak durumundadır.
  • ASAT işyeri açma ruhsatı görüş belgesi,

Belediyeler tüm bu belgeleri ruhsat vermek adına istemektedir. Halı saha açmak için tüm bu belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Tüm bu belgelere ek olarak Türkiye Futbol Federasyonu Halı Saha Sicil Kaydı ve Yeterlilik belgesinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden onaylı bir şekilde alınması gerekmektedir.

Halı saha yapımı ve maliyeti spora ilgi duyan ve bundan dolayı halı saha kurmak isteyenlerin ilgi alanına giren bir konudur. Sürecin titizlikle yürütülmesi ve her detaya dikkat edilmesi sorunsuz bir şekilde halı saha kurulumunun gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Basketbol Sahası Yapımı ve Maliyeti
0
483
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hakan Panel Çit
Hakan Panel Çit
Hoş Geldiniz..
Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-15:00 Saatleri Arasında Whattsapp Hizmeti Alabilirsiniz.
1